A. Ceteteni ai statelor membre UE
            Situatia cetatenilor statelor member UE este reglementata prin ORDONANTA DE URGENTA nr. 102 din 14 iulie 2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European, cu modificările şi completările ulterioare.
Beneficiari:
              » Cetăţenii UE/SEE - cetăţenii celor 26 state membre ale UE şi cetăţenii statelor membre ale    Spaţiului Economic European (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia);
              » Membrii de familie
              » Partenerul - persoana care convieţuieşte cu cetăţeanul Uniunii Europene
              » Persoanele aflate în întreţinere.

              Cetăţenii Uniunii Europene, care intră pe teritoriul României, beneficiază de drept de rezidenţă pentru o perioadă de până la 3 luni de la data intrării în ţară. Membrii de familie ai cetăţenilor Uniunii Europene, indiferent de cetăţenie, care îi însoţesc sau li se alătură ulterior beneficiază de acelaşi drept.
             Dreptul de rezidenţă pentru o perioadă de peste 3 luni - Pentru exercitarea dreptului de rezidenţă pentru o perioadă mai mare de 3 luni, cetăţenii Uniunii Europene au obligaţia să se înregistreze la structurile teritoriale ale Autorităţii pentru Străini.
             Deptul de rezidenţă permanentă - Cetăţenii Uniunii Europene care au o rezidenţă continuă şi legală pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 5 ani beneficiază de dreptul de rezidenţă permanentă. De acelaşi drept beneficiază şi persoanele care nu au cetăţenia Uniunii Europene şi care au o rezidenţă continuă pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 5 ani, în calitate de membrii de familie al unui cetăţean al Uniunii Europene rezident sau rezident permanent.
          B. Cetateni ai statelor terte
             ORDONANTA DE URGENTA nr. 194 din 12 decembrie 2002 republicata, actualizata privind regimul strainilor in Romania)
             Strain - persoana care nu are cetatenia romana sau cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European.
Acestia au urmatoarele posibilitati:
       a) prelungirea dreptului de şedere temporară, pentru:
         » Activităţi comerciale
         » Activităţi profesionale
                - Muncă
                - Studii
                - Reîntregirea familiei
                - Activităţi de cercetare ştiinţifică
                - Activităţi umanitare sau religioase
                - Alte scopuri
       b) acordarea dreptului de sedere permanenta.


 

Ultimile Stiri

 

 

Parteneri Legali

Cabinet Avocatura Laura Buzduga

Birou Notarial Public

 

Alte Situri Utile